Cabaran Jom Kurus

“Aduh susah bangat mau turun berat badan gue ini.”

Dah kenapa pula jadi sinetron pula kali ini,apa udah berada di bumi Bandung? Oklah, memang susah ke nak turunkan berat badan dan kenapa gagal sehingga kini.

Mencapai satu berat badan ideal ia adalah satu proses dan mengambil masa. Berat badan sedia ada sekarang pun mengambil masa untuk berkembang.

Bukannya kita makan McD malam tadi, bangun pagi ni badan terus membesar melebihi berat badan ideal.

Perkara yang pertama untuk dilakukan adalah menetapkan matlamat yang logik akal.

Mana mungkin dapat kurangkan berat 10kg dalam masa 1 minggu, dan konsisten berat turun tanpa naik.

Tetapkan minima 3 bulan untuk proses turun berat badan ideal. Jalan kaki dari Putrajaya ke Kedah pun tak ambil masa 1 hari untuk sampai.

Begitulah.

Kesilapan kedua yang dilakukan pemula diet adalah hanya mengikut sahaja cara orang lain berdiet. Bahasa pasar asal ikutan Copy-Paste diet. Tengok instagram famous diet makan ayam, kita pun sekadar ikutan makan ayam bakar. Insta Famous tak makan nasi kita sama ikut tak makan nasi.

Kawan-kawan

Tuhan telah kurniakan setiap kita otak yang cukup bijak untuk menilai dan merangka pemakanan yang sesuai dengan badan kita.

Benar, kita tidak pakar dalam pemakanan. Ketahui sedikit ilmu berkaitan pemakanan dengan membaca dan menelaah melalui buku atau pun di Google.

Ketahui apa dimaksudkan itu protein, karbohidrat, serat dan vitamin.

Boleh ketahui berapa banyak dan kesannya pada badan jika diambil banyak dan diambil sedikit.

Berapa banyak sehari pengambilan karbo, protein , serat dan juga vitamin supaya badan tidak terkejut dan gagal di pertengahan proses mencapai berat badan ideal.

Ok nanti jika ramai nak tahu lebih lanjut pembahagian protein, karbohidrat , serat dan vitamin bagaimana untuk dipilih dalam kehidupan seharian.

Shahkhairul Nizam Ramli
Jom Sihat Bersama

Loading

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge