Memilih Basikal Lipat (Folding Bike) Untuk Kurus dan Fit

Kali ini abang kongsikan dengan kauorang pilihan basikal lipat (folding bike).

Paling mudah bawa kemana, cukup lipat dan letak di ruang bonet.. Bukan paling sesuai, tetapi antara yang boleh dipertimbangkan.

Abang sertakan maklumat serta anggaran harga di setiap lampiran bergambar. Boleh kau lihat satu persatu supaya taklah pening fikir harga serta jenamanya.

TRS CONG

Ini yang abang gunakan sekarang, dah 6 bulan berkhidmat tak jauh mana kayuh dalam 1,000 km juga CONGO ni bawa abang. Gear cuma ada di belakang dengan 9 Speed. Menggunakan brek disc untuk cengkaman depan dan belakang. Lingkungan harga RM 800 – RM 1,200.

Ni abang paling suka, kerana size tayarnya 24 inci dan ketika mula kayuh tak terlalu penat.

CIGNA Folding Bike

Ini abang terjumpa semalam, dalam godek-godek nak melihat info terbaru berkaitan basikal lipat. Model ini mula masuk kat Malaysia tak silap 2018. Bentuk seperti Bromptom yang harga RM 9,000 sebiji. Tapi CIGNA pada harga RM 1,499, bentuk dan gear system sama seperti bromptom 3 speed dan lipatannya cukup kacak.Tayar size ukuran 16 inci. Model ini juga menggunakan system HUB gear dengan 3 speed kelajuan.

3SIXTY Folding Bike

Model ini keluaran KOREA, bentuk seolah Bromptom juga. Harga lingkungan RM 2,000 ke RM 3,000. Gear speed 3 menggunakan system HUB dengan 3 gear kelajuan. Size tayarnya 16 inci.

SPEEDGEAR

Model ini kebanyakkan kedai menjual harga di bawah RM 400 sebiji. Bodynya agak berat menggunakan besi, size tayar 20 inci manakala gear speed kelajuan pada 7. Sesuai untuk beginner dan intermediate untuk bermula.

Dahon Folding Bike

Ini antara jenama yang telah lama bermain dalam pasaran folding bike, menggunakan body frame dariChromoly. Speed kelajuan gear 7 dan menggunakan system bearing hub. Lingkungan Harga RM 1,800 ke RM 2,500. Bergantung pada model.

Bromptom

Ini boleh dikatakan BAPA kepada semua model rujukan Pembina atau pembuat Folding Bike. Menjadi kegilaan para penunggang basikal lipat. Kerana keseronokan membawanya akan terserap ke jiwa hingga memaksa diri untuk membeli untuk diri. Menggunakan system gear hub depan dan belakang pada gear speed kelajuan 3. Lingkungan harga RM 5,000 – RM 12,000.

TERN

Antara yang menjadi pujaan rider di Malaysia juga. Model ini ada yang didatangkan untuk bentuk kelajuan. System gear untuk model tern berbeza-beza mengikut model. Ada yang menggunakan system gear 2×9 , gear 10 speed,da nada yang didatangkan 9 gear speed. Lingkungan harga bermula RM 1,600 ke RM 9,000 bergantung pada model yang menjadi dambaan.

Mungkin bukan semua model disertakan, ini beberapa yang abang biasa dan familiar sahaja ya.
Paling penting kauorang boleh mula dan kayuh bersama abang di Putrajaya.

Shahkhairul Nizam Ramli
Gemuk Kayuh Basikal

Loading

16 thoughts on “Memilih Basikal Lipat (Folding Bike) Untuk Kurus dan Fit

  1. Ok. Untuk spec. Folding takde spec.

   Cukup dengan ukuran budget, paling penting speed untuk kayuh santai. Kalau bukit elok paling sikit 9 speed la gear dia.

   Untuk size tayar pula 20/16 inci

 1. kalau badan berat kena sekitar 90kg apa yang kena consider untuk spec basikal lipat? macam saiz tayar yang sesuai?material body yang tahan?

 2. adajenis FB 20″, ada suspension belakang… fungsi apa ya kalau jenis ada suspensi belakang?

 3. biasanya x ada 2×3…klau 3×6, 2×6, 3×7, 2×9 dan dsb tu biasa nampak la .. contoh 3x6speed bermakna basikal tu ada 18speed iaitu crank depan ada 3 dan belakang ada 6 jd 3×6=18 ni bermakna basikal tu mempunyai 18speed klau nk naik bukit tak la berat sgt..sbb byk speed…heheh

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge