Kenangan Berbasikal Jumpa Ladang BOH di Sepang

Pada Selasa lepas kengkawan yang dah lama tak bersua dan sekali dalam arena berbasikal.Macam biasa laluan dirancang pergi minum sarapan dan balik.

Namun itu semua perancangan yang dibuat sebelum kayuh. Aku dengan Bang Din, memang tak tau jalan. Faizal Ibrahim je yang tau jalan, dan kami berdua mengharapkan dia.

Owh ya, dapat merasa mengimbau Cameron Highland dalam 1km berkabus sejuk sekitar Olak Lempit.Laluan pergi dah kena game, sepatutnya tidak perlu mendaki pergi balik tetiba lalu jambatan.

Terus alasannya, dijadikan bergambar untuk kenangan bersama kami bertiga. Pembelajaran buat Pejal, jatuh bodoh sebab kencing kitorang.

Patah balik sampai tempat dituju, Pak Teh Kopitiam. Kopi dia memang lain macam rasa, bakar dan adun sendiri mungkin sebab enak.Selesai pekena Kopi Ais, Roti Bakar Telur Goyang kami bergambar terus pulang ke sarang.

Tak sangka lagi, kat jalan bawah ni ada Ladang Teh BOH di Cheeding nama tempatnya.

Memang pertama kali jumpa laluan ni dan tak boleh tengok dari dekat sebab kawasan larangan dan dijaga rapi. Nak bergambar pun dari tepi jalan je takleh mendekat.

Selesai bergambar kat tanda BOH, teruskan perjalanan pulang melusuri kampung yangtidak terlalu banyak kenderaan. Rasa selamat sangat, belum pun 500 meter.Dah nampak bukit adik beradik, bersahut dihadapan. Nak patah balik jalan masuk tadi boleh tahan juga jauhnya.

Redahkan juga perjalanan berbukit yang bersahut sampailah jalan tidak berturap. Ingatkan, dekat. Nah, amik kau kurang lebih 2km juga dengan selut, lori bawa pasir guna jalan ni memang mendebarkan sebab bawa basikal jenis RoadBike.

Habis je jalan tak berturap, kami berhenti kejap sebab peha aku menunjukkan tanda krem dan kecederaan.

Berbaki 10km, memang otot kaki aku dah mula tak bagi kerjasama yang baik. Mula kayuhan semakin perlahan bukit yang berbaki 4 memang aku gagahkan.

Aku cuba bertahan jangan sampai mental pun koyak dek kecederaan yang menimpa peha. Bilamana koyak mental, maka tamatlah perjuangan aku menghabiskan kayuhan.

Alhamdullilah, partner aku Pejal dengan Abang Din bertahan mengikut rentak kayuhan aku yang begitu perlahan.

Selasai kayuhan 71 km, rileks regangkan kaki untuk bagi berehat sebentar otot yang kejang.

Itu yang korang tengok video interview aku kena game millage dengan Pejal.

Apa pun, kayuhan pelancongan yang memang luar biasa dipandu oleh Pejal pada kali ni.

Walaupun kecederaan melanda, aku berjaya habiskan kayuhan hingga akhir tanpa perlu order Grab untuk pickup.

Inilah kisah, perjalanan pengayuh yang tidak fit ketika kayuhan pelancongan sambil melihat kawasan ladang Teh, pergi tempat sarapan terkenal kalangan pengayuh basikal.

Loading

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge